Vihdoinkin aapinen aikuiseen makuun

Sooliboolissa, Suomen Opettajaksi Opiskelevien Liiton jäsenlehdessä on yli kymmenen vuoden ajan julkaistu sarjakuvaa nimeltä Huikkanen, jossa hieman viinaanmenevä naisopettaja pohtii koulumaailman ilmiöitä suorasukaisella tyylillään. Maisteri Huikkanen on kauhajokelaislähtöisen luokanopettajan Miia Aholan luoma hahmo, jonka piirtäminen alkoi jo OKL:n opiskeluvuosina.

Huikkanen on alkoholiongelmainen naisopettaja, jolle sattuu ja tapahtuu ja jolla on yleensä nasevaa ja hauskaa sanottavaa ajankohtaisista ilmiöistä, niin koulumaailmassa kuin yhteiskunnassa muutenkin. Huikkanen voi humalahuuruissaan sanoa ääneen senkin, mitä ei ehkä kuuluisi sanoa. Palaute opettajakollegoilta ja muilta lukijoilta on ollut positiivista. Sarjakuvastrippien on sanottu kutkuttelevan nauruhermoja. ”Varmasti joukkoon mahtuu myös niitä, joiden mielestä alkoholisoitunut naisopettaja on paheksuttava hahmo. Ensimmäisissä luonnoksissa Huikkanen oli mies, mutta ystävän vinkistä aloin piirtää nimenomaan naishahmoa – ja kieltämättä siitä tuli heti paljon kiinnostavampi ja särmikkäämpi hahmo. Mistä se sitten kertoo?” Miia Ahola pohtii.

Aiheita sarjakuviinsa Ahola keksii itse ja poimii niitä myös tuttavapiirinsä keskusteluista, kun joku sattuu sanomaan jotakin oikein osuvaa. Teemat liikkuvat kuitenkin ajassa ja Huikkasen ohella asioista keskustelemassa on parikymmentä muuta sarjakuvan ruuduilla seikkailevaa hahmoa – joko opettajia tai oppilaita. ”Sarjakuvapiirtämisen yksi ihanuuksista on se, että aina voi keksiä uuden hahmon: Jos tarvitaan tiukkapipoista henkilöä, piirretään nutturapäinen täti. Jos taas tarvitaan opettajainhuoneeseen uusi opetulokas, piirretään hahmo, joka on siellä silmät suurina ihmettelemässä.”

Miia Ahola kävi ennen opettajaksi opiskelemistaan Limingan taidekoulun sarjakuvalinjan ja opiskeli sittemmin myös Taideteollisessa korkeakoulussa kuvataidekasvatuksen sivuaineen. Hän opettaa tällä hetkellä alakoulun kolmasluokkalaisia ja hänen erikoistumisaineenaan on kuvataide. Alakoululaisten parissa sarjakuvilla ja muilla piirroksilla on Aholan mukaan vahva asema edelleen, eikä tilanne ole suinkaan se, että netti ja liikkuva kuva söisivät kaiken kiinnostuksen. ”Kuva ja teksti yhdistyvät sarjakuvissa niin kiehtovalla tavalla, että se kyllä houkuttelee lapsia, ja toki myös aikuisia”, Ahola toteaa.

Huikkas-strippejä on syntynyt vuosien mittaan runsaasti ja pienestä osasta niistä on koostettu myös ensimmäinen omakustannekirja ”Huikkasen ABC-kirja”. Vihdoinkin aapinen aikuisen makuun!